Cubrix5000Control v. 1.1

[English Version]

Cubrix5000Control er et program til styring af en Cubrix 5000 Alarm/Relæ enhed over GSM-nettet. Programmet er implementeret i c# og eksekverer på en Smart Phone med Windows Mobile. Cubrix 5000 enheden, der typisk er opsat i et sommerhus, er en slags mobiltelefon der via SMS-beskeder, som sendes fra din mobiltelefon/smart phone, aktiverer/deaktiverer op til 4 sensorindgange (alarmer) og tænder/slukker 4 relæudgange (til styring af varme etc., se fig. 1-2). Sensorindgange og relæudgange er (i princippet) uafhængige systemer.

fig 1 fig 2
Fig. 1-2 (klik for større foto)

Brugergrænsefladen på din smart phone tilgås via trykfølsom skærm (fig. 3) eller en menu (trykknapper, fig 4). Brugergrænsefladen vedligeholder og gengiver også enhedens "tilstand", dvs. gengiver om alarmsystemet og de enkelte relæer er tændt eller slukket.

fig 3 fig 4
Fig. 3-4

Personligt bruger jeg systemet til 1) at aktivere alarmen, når vi forlader vores sommerhus, 2) tænde for varmen ca. 10 timer før vi ankommer til sommerhuset, 3) slukke for alarm og varmen, når vi ankommer til sommerhuset (så går vi over til fyring med brænde).

Alarmsystemet

Alarmsystemet er med en enkelt undtagelse uafhængigt af relæsystemet: Hvis en alarmsensor udløses, vil den - udover at sende en alarmbesked til din mobiltelefon (smart phone) - tænde for relæ nr. 4. Cubrix 5000 systemet forudsætter m.a.o. at du har tilkoblet f.eks. en alarmsirene på relæ nr. 4 (se også fig 3.).

Cubrix 5000 enheden leveres med 3 sensorer: To infrarøde sensorer på port 1-2 og en indbygget sensor, der reagererer på spændingsudfald på port 4 (hvorved systemet får strøm fra backup-batteri). Port 3 er ledig og kan tilkobles enhver standardsensor, også flere parallelt forbundne sensorer. Kontrollen på din smart phone viser hvilke porte der har sensorer tilkoblet (Fig. 5). Sensorer kan passiviseres (så de ikke sender sms-beskeder) og alarmtekster kan editeres.

fig 5
Fig. 5

Relæerne

Cubrix 5000 leverer 12 volt spænding til relæerne. Med lidt snilde kan de tilkobles 240 volt vekselstrømssystemet: En såkaldt PC spareskinne, der er designet til at reagere på 5 volt spænding fra en PC USB port (fig. 6), kan via en spændingsregulator forbindes med enheden. En standard biloplader til en mobiltelefon (fig. 7) indeholder en sådan regulator, der regulerer 12 volt ned til 5 volt.

fig 6 fig 7
Fig. 6-7

En PC spareskinne er designet til en belastning på 2000-2500 wat. Der kan derfor kun kobles et varmeapparat på en spareskinne. To varmeapparater forudsætter to porte/to skinner/to regulatorer.

Opsætning

Opsætning kræver blot oplysning om Cubrix enhedens GSM-nummer, dens masterkode (adgangskode) og GSM-nummeret på mobiltelefonen, der skal modtage alarmbeskeder (fig. 8).

fig 8
Fig. 8

Herefter vil programmet synkronisere med Cubrix-enheden, dvs. sørge for at der er overenstemmelse mellem tilstanden vist på brugergrænsefladen og Cubrix-enheden.

Før programmet er sat op med GSM-numre eksekverer det i en slags simuleringsmodus. Herved har man lejlighed til at blive fortrolig med programmet uden at sende en mængde SMS'er frem og tilbage. Programmet er til fri afbenyttelse, men på brugerens eget ansvar.

Version 1.2 adskiller sig kun fra version 1.1 ved at tillade brugeren at slå "message interception" fra ("message interception" får programmet til at vente på gyldigt SMS-svar fra Cubrix-enheden, før det opdaterer sin tilstand). Kun i to specielle tilfælde skal man slå message-interception fra: 1) Nogle programmer der anvender message-interception efterlader windows-registret i en tilstand, der forhindrer "anstændige" programmer i at bruge samme fascilitet (se detaljer). Hvis du har et sådant program på din mobiltelefon, må du vælge: programmet og Cubrix-kontrollen uden message-interception eller Cubrix-kontrollen med den mere sikre message-interception. 2) HTC Touch HD2 (og måske andre smart phones) har en egen applikation til læsning og afsendelse af SMS'er. Også denne applikation forhindrer andre programmer i at bruge message-interception.

Version 1.1 adskiller sig kun marginalt fra version 1.0. Hovedsageligt er der blot ændret lidt i kildekoden, så den kompilerer under Microsoft Visual Studio 2008. Den tidligere version kan hentes her: